شنبه 17 خرداد 1404
تاریخ ایجاد: دو شنبه 15 مرداد 1403   تاریخ بروزرسانی: دو شنبه 15 مرداد 1403   

بمناسبت هفته جهانی تغذیه با شیر مادر

یبر

دهم تا شانزدهم مرداد ماه از سوی سازمان بهداشت جهانی به عنوان هفته جهانی ترویج تغذیه با شیر مادر نامگذاری شده است که این موضوع مهم حوزه بهداشت و سلامت از توصیه های اکید شرع و البته علم پزشکی است.

تغذیه با شیر مادر مسئولیت همگانی 

تغذیه با شیر مادر علاوه بر اینکه ایمنی کودک در برابر بیماری ها را افزایش می دهد و باعث رشد مناسب او در این سنین مهم حیات می شود، یکی از عوامل بسیار مهم و محوری در تامین سلامت مادران نیز به شمار می رود که از سوی متخصصان و پزشکان مورد تاکید قرار گرفته و دین مبین اسلام نیز در قالب آیات قرآنی و روایات و احادیث بر آن صحه گذاشته است.

آیه ۲۳۳ سوره البقره با مضمون "مادرانی که می خواهند به نحو کامل به فرزندان خود شیر دهند، لازم است ۲ سال تمام آنها را از پستان خود شیر بدهند و آیه ۱۴ سروه لقمان با جمله " و ما به انسان درباره پدر و مادرش سفارش کردیم، مادرش او را با زحمت حمل کرد و دوران شیرخوارگی او در ۲ سال پایان می یابد از جمله مهمترین تاکیدات دینی درباره اهمیت و ارزش تغذیه نوزادان با شیر مادر را نشان می دهد.

پیامبر اسلام (ص) و ائمه اطهار (ع) نیز بر این موضوع مهم بهداشتی و سلامت تصریح کرده اند، از جمله اینکه حضرت محمد می فرماید: " برای کودک هیچ شیری بهتر از شیر مادرش نیست" و امام علی نیز می فرماید: " کودک با هیچ شیری تغذیه نمی شود که به اندازه شیر مادر خویش مبارک و پر برکت باشد و از امام صادق نیز نقل شده است: "زن در دوران باداری، زایمان و شیر دادن اجر مجاهد در راه خدا را دارد و اگر در این دوران بمیرد برای او اجر شهید است.

 

بر اساس تحقیقات علمی اکثر شیرخواران در ۶ ماه اول عمر نیاز به هیچ ماده غذایی جز شیر مادر ندارند و بعد از ۶ ماهگی نیز شیر مادر همراه با غذاهای کمکی برای رشد و نمو او موثر است و باید توجه داشت که در بحران های مختلف اقتصادی، اجتماعی و سیاسی جوامع، شیرخواران و کودکان کم سن در برابر سوء تغذیه ، بیماری ها و مرگ آسیب پذیرتر هستند و شیر مادر آنان را فعالانه در برابر این تهدیدات حفاظت می کند.

مواد ایمنی بخش شیرمادر، شیرخوار را در برابر بسیاری از بیماری ها محافظت می کند و در صورت بروز بیماری، شدت و احتمال مرگ از آن کمتر است و باید توجه داشت که شیر مادر به تنهایی تمام نیازهای شیرخوار را در ۶ ماه اول عمر تامین می کند و پس از آن باید همراه با غذاهای کمکی تا پایان ۲ سالگی یا بیشتر ادامه یابد.

طبق تحقیقات و اسناد موجود شیردهی برای مادران نیز از لحاظ بهداشت روانی و جسمی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، طوری که مادرانی که شیر می دهند از سلامت جسمی و عاطفی روانی بهتری برخوردارند و از ابتلای آنان به سرطان پستان و تخمدان و پوکی استخوان پیشگیری می شود.

همین تحقیقات نشان می دهد، تکامل بینایی، تکلم و راه افتادن کودکانی که با شیر مادر تغذیه می شوند خیلی سریع تر از سایر کودکان است و از تعادل روانی مناسب تری برخوردارند و تغذیه با شیرمادر رابطه عاطفی مادر و کودک را تقویت می کند.

 

بدون تردید اگر توصیه های بهداشتی، علمی و دینی در رابطه با اهمیت تغذیه با شیر مادر به درستی در جامعه و بین خانوارها رعایت شود، آینده ای تضمین شده به لحاظ سلامت کودک و مادر فراهم شده و جامعه از بسیاری از بیماری های ناشی از عدم تغذیه با شیر مادر مصون خواهد ماند

.روز شمار: چهارشنبه (۱۴۰۳/۵/۱۰):نقش سیاستگذاران در بهبود وضعیت شیردهی پنج شنبه(۱۴۰۳/۵/۱۱):نقش پدران در شیردهی موفق جمعه(۱۴۰۳/۵/۱۲):نقش روحانیون و گروه های مذهبی در حمایت از تغذیه با شیرمادر شنبه(۱۴۰۳/۵/۱۳): نقش قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در حمایت از مادران،شیرخوار و کودکان یکشنبه(۱۴۰۳/۵/۱۴): نقش رسانه ها و فضاهای مجازی در آگاهی و مهارت مادران و خانواده ها دوشنبه(۱۴۰۳/۵/۱۵): نقش گروه های مردمی در ترویج تغذیه با شیرمادر سه شنبه(۱۴۰۳/۵/۱۶): نقش مدیران و کارفرمایان در حمایت از ترویج تغذیه با شیرمادر